Този разказ е за моят дом – град Троян

Този разказ е за моя дом –  град Троян. Моята история е за семейството. Когато бях малка, майка ми слушаше песента „Я кажи ми облаче ле бяло”, Ран Босилек  в изпълнение на Силви Вартан. Пораснах с тази песен и тя ми повлия, дори не подозирах, че тези думи ще са неразделна част от моя живот.

„И носи ѝ ти от мен много здраве.

Много мина, мъничко остана.

Наближава в село да се върна,

да се върна, майка да прегърна.”

През всичките тези години, откакто живея в София, винаги ми е липсвал родния град. Оказа се, че където и да ходя, все тук се връщам.

Участието ми в Български фестивал на сливата  е факт. Не мога да опиша енергията, която почувствах на този празник.

Три дни празник. И не какъв да е, а на словото! Обменяхме енергия, свързана с буквите, думите и словото. Спираха се малки и големи. Безценно беше за мен да ви срещна. Писахме имената на вашите деца на Глаголица и Кирилица.

Не случайно избрах да изписваме вашите собствени имена на Глаголица и Кирилица. Вие ми разказвахте колко силно сте свързани с корените и рода. Имената на вашите деца са продължение на него.

Ще ви споделя много емоционален момент! Идва при мен майка с момче, сядаме да изписваме неговото име и аз го питам как се казва. Момчето ми отговаря: „Самуил”. В този момент от очите ми бликнаха сълзи. Майка му също се разчувства. Благодарих ѝ, че е кръстила така сина си. Отдавна не бях разговаряла с дете с това име.

Благодарая за отношението. Един господин дойде и ми подари неговите пособия. Разказа ми, че се е занимавал с картография в поделението в Троян.

 

Грамотите за най-добра домашна ракия са изписани. Честито на победителите!

Този фестивал ми даде възможност да разговарям с баби и дядовци от цяла България и да ги питам за диалектни думи. Толкова много записах… Благодаря! Изворът сте вие!

Получих покани да посетя читалища. Сигурна съм, че тези срещи ще са незабравими. Очаквам ги с нетърпение.

Този празник оставя следи, не случайно се празнува вече тридесет години. Очаквам с нетърпение празника догодина.

Originally posted 2023-10-16 10:42:26.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *