Как осъществих моята мечта –  детската книжка „Изгубените букви”

Как осъществих моята мечта -  детската книжка Изгубените букви
Всичко започна преди три години. Беше особен момент. Вероятно тези моменти никога не се повтарят в живота.
Работното заглавие на приказната история беше „Аз в огледалния свят”. Разбирате, защо има огледала в историята. Когато се оглеждам в огледалото обичам да се взирам в очите. Те са врата, която като я открехнем и влизаме дълбоко в нас самите, стигаме до душата и сърцето.
Колкото и пъти да затворя очи, си представям света на буквите като едно тъжно черно-бяло място. Няма други цветове.
Приказната история се променяше с времето. Вплетох в нея всички мои вълнения за култура и традиции свързани с България. Обичам да стъпвам по българската земя и да мисля за буквите и предците ни. Буквите са нашата памет. Създадох героя на „Дядо Павел”, защото всичко започна от моите родители. Изнизвам красиви старобългарски букви благодарение на моя баща. Той пишеше много красиво. Спомням си колко елегантно завърташе буква „Д”. Изписваше я със завъртулка. Когато започнах да проучвам „краснописа”, открих точно тази буква. Ние сме ги забравили, защото стандартът за „краснопис” е променен.
„Изгубените букви” се създаваше бавно. Когато реших, че тази история ще бъде книжка, започнах да проучвам как се издава книжка. Кое е най-доброто за мен, да я издам с издател или да я издам сама? Свързах се с разпространител на книги, който ми препоръча няколко издателства. Обадих се на издателствата, като уговорих ден и час за среща. Отпечатах формуляр за авторско право, които да бъде подписан от издателя. Честно да ви кажа, след два дни размисли отказах тези срещи, защото книжката си я представях по определен начин. И моята мечта беше да стане така, както аз я виждам.
Написах задание за всеки момент от приказната история. Там описах как виждам всяка илюстрация (предмети, цветове, хора…).
И приключението започна. Дълго време търсех илюстратор. Открих един младеж, който илюстрира първата рисунка, но не се получи нито цветово, нито композиционно. Разбрах, че ще се наложи да продължа да търся моя човек.
Питах много хора. Така се получи, че когото срещнех на пътя си, все питах „Дали има познат илюстратор, който да е рисувал детски книжки?”.
И така минаха около шест месеца, може би и повече… Тогава попитах Таня и тя ми препоръча Виктория Томова. Вики ми показа детска книжка, която е илюстрирала и оформила за предпечат.
Какво облекчение изпитах… Освен , че рисува красиво, може и да я оформи за печатницата.
Така започна нашата съвместна работа. Работихме по „Изгубените букви” около година. Първите скици, които получих бяха черно-бели. Те оживяха, когато Вики ги оцвети. Много силен момент за мен беше, когато получих първата цветна илюстрация.. Вики ме разчувства, когато ми изпрати илюстрацията на „Дядо Павел”. Не мога дори да ви опиша какво чувствах. Звъннах ѝ , за изразя чувствата си. Бях ѝ дала черно-бяла снимка на моя баща. Той е облечен така, както е илюстриран, като също така е и с калпак. Добавихме мустаци, защото бях силно впечатлена от снимката на  войводата Филип Тотю, която видях в музея в град Елена.
Буквите от старобългарската азбука ги изписах на хартия с любимото ми кафяво мастило и ги изпратих на Вики.
Когато приключихме и с последната илюстрация, започна оформлението страница по страница. Текстът как да бъде подреден, с какво послание да започне и да завърши книжката.
Имах чувството, че редактирането отне цяла вечност. По време на този процес звъннах на моя приятелка, която тъкмо беше издала книга и тя ме посъветва да спра да се вглеждам.
Дойде моментът на административната дейност. Не знаех как се вади  ISBN. Това е уникалния код на всяка книга, която се издава. Когато издаваш сам  книга, се свързваш с отдела към Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София.
Повече информация може да намерете тук:
Национална агенция за ISBN – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (nationallibrary.bg)
След като ми  издадоха  IBSN  ми обясниха как да генерирам  баркод.
Повече информация тук:
безплатен онлайн баркод генератор – бързо и лесно (barcode-generator.de)
До тази информация стигнах благодарение на Мег Коновска. Тя има издадени две книжки.
След това писах на няколко печатници. Отговориха ми само три. Реших с коя да печатам и уговорих среща, за да мога да организирам видео заснемане на отпечатването на книжката в печатницата. Отпечатах книжката в печатница „Спектър”. Обърнаха ни много внимание. Разходиха ни из цялата печатница. Показаха ми няколко страници на книжката. Книжката оживя, цветовете грейнаха.
След седмица взех книжката и тя вече е част от вашите домове. Благодаря, че цените моя труд и се радвате на всяка страница от книжката.
„Изгубените букви” оставя следа, защото е написана на хартия. Сигурно е, че ще ме надживее. Пишете и съхранявайте вашите семейни истории.
„Изгубените букви” е книжка, подходяща за деца над 5 годишна възраст, но би могла да бъде интересна и за всяка възраст.
Книжката разказва за приключението на едно момиченце, свързано с буквите и азбуката.
Това е история, която ще отведе читателя в приказния свят на буквите. В този свят са вплетени българските фолклор и традиции. Читателите ще научат за вълшебството на буквите. Те ще могат да се запознаят с вълшебните старобългарски букви.
Книжката започва и завършва с буквите от старобългарската азбука, написани от моята ръка.
Децата ще могат да ги оцветяват, да ги сравняват със съвременната българска азбука, да любопитстват за непознатите им букви и да ги запомнят.
Илюстрацията на „Дядо Павел” е вдъхновена от снимка на моя баща. Когато прочетете разказа, ще се запознаете с този герой.
Прочетете книжката и ще разберете наистина ли са „изгубени буквите”?
Книжката може да бъде закупена само от мен, не се предлага на друго място.
Формат – А4, 36 стр., меки корици
Автор и издател – Геновева Ненова
Илюстрации и оформление – Виктория Томова, Moname design
Цена – 18лв., не включва доставка
Цената включва самата книжка, опаковка и кутия.
Също така може да поръчате калиграфски изписано с перо и мастило лично послание срещу 5 лева.
При поръчка на 15 и повече книжки получавате 5% отстъпка.
При поръчка на 30 и повече книжки получавате 10% отстъпка.
При поръчка на 50 и повече броя – обадете се за договаряне на отстъпка.
 Ако имате въпроси относно детската книжка, може да се свържете с мен на:  gevi_nenova@abv.bg  или  +359887849897.

Originally posted 2024-01-25 16:05:45.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *